Awatary

Informacje o wszelkich błędach na stronie i forum.

Re: Awatary

Postprzez 0skit0 5 kwi 2008, o 22:14

MaX napisał(a):Bo wgrać styl od nowa, a zmodyfikować to zupełnie co innego...

Pamiętam, że pytałem Cię czy wiesz jak przesunąć te awatary na lewą stronę. Pytałem o zmodyfikowanie. Wtedy nie mówiłeś że to "zupełnie co innego", tylko że nie da się tego zrobić, że to kwestia stylu i jedynym wyjściem jest zrobienie nowego (przy okazji x razy mówiąc, że możesz się tym zająć jeśli dostaniesz hasła).

MaX napisał(a):2.Technika z pierwszego lepszego forum

Zakładam, że Phpbb3.pl to oficjalne forum tego skryptu. Wiesz... Myślę, że to nie jest pierwsza lepsza strona.

MaX napisał(a):3.Wchodzę do ACP>Style>Tematy>Prosilver>Edit>Robię co kazali.
4.Wychodzę z ACP i patrzę na forum, a avatarów po lewej dalej nie ma :O
Tylko gdzie w tych krokach pojawił się refresh stylu lub usuwanie cache?

Nie pojawiły się z dwóch konkretnych powodów:
1. Nie raczyłeś ich napisać.
2. Ostatnie dwa punkty to Twój ślepy traf. W ACP nawet nie grzebałem.
Obrazek
0skit0
Sempai Instruktor, Administrator

Imię N: Oskar W
Stopień: 4 kyu
Dojo: Pruszków

Postprzez Marek 6 kwi 2008, o 00:44

0skit0 napisał(a):Nie rozumiem argumentu "nie czyta się od prawej". Osobiście potrafię korzystać z tego forum pomimo tego, że jak każdy czytam od lewej do prawej. ^^

Argument logiczny, mimo humanistycznych ukierunkowań spróbuj przestawić się na logiczne myślenie :P :). Avatar'y na większości for nie są z lewej strony bo tak jest ładniej , czy też łatwiej , ale po to żeby osoba przeglądająca forum , zanim przeczyta tekst wiedziała kto go napisał, kiedy z kimś rozmawiasz to go widzisz i widzieć zaczynasz go jeszcze zanim nawiązecie komunikacje słowną, podobnie jest jak rozmawiasz przez telefon , osoba się przedstawia zanim zacznie mówić , czy też zanim odbierzesz połączenie widzisz kto dzwoni. Oczywiście że przeglądając forum można przyzwyczaić się do patrzenia na prawą stronę i zapewne każdy z nas tak czyni, jednak ze względu na przyjętą normalizacje i systemowe wprowadzanie drugiego rozwiązania, osoby odpowiedzialne za zarządzenie forum powinne jak najszybciej to zmienić.Trzeba dążyć do maksymalnej użyteczności - właśnie przez uniwersalność, zamiast wywracać schematy do góry nogami kreując pokraczne twory ...
Wracając do kwestii technicznych , nie do końca rozumiem jaki jest problem. Nie znam się specjalnie na phpBB ,ale zakładam że istnieje kod źródłowy na którym pracuje forum , zakładam też że między skryptem użytym tutaj a tym, który zastosowany był na poprzednim forum istnieją analogie Skoro tam avatar'y były po drugiej stronie i o ile moje założenia są prawdziwe, to na tej zasadzie powinno być możliwe w miarę szybkie naprawienie tego błędu.
"Uliczna sława która dumą napawa "
Marek
Ryu-Te'ka, Obozowicz

Imię N: Marek S
Stopień: 2 kyu
Dojo: Ursus

Postprzez 0skit0 6 kwi 2008, o 23:11

Marek napisał(a):mimo humanistycznych ukierunkowań spróbuj przestawić się na logiczne myślenie :P :).

Uważasz, że humaniści myślą nielogicznie? :D
Marek napisał(a):osoby odpowiedzialne za zarządzenie forum powinny jak najszybciej to zmienić. (...) Nie znam się specjalnie na phpBB ,ale zakładam że istnieje kod źródłowy na którym pracuje forum , zakładam też że między skryptem użytym tutaj a tym, który zastosowany był na poprzednim forum istnieją analogie Skoro tam avatar'y były po drugiej stronie i o ile moje założenia są prawdziwe, to na tej zasadzie powinno być możliwe w miarę szybkie naprawienie tego błędu.

Kod źródłowy istnieje na pewno. Analogie pomiędzy phpBB2 i 3 również. Tylko problemem jest znalezienie tej właśnie różnicy... No i trzeba wiedzieć jak to wstawić (bo jak wiesz - pomyłka o choćby jeden znak może tu zmienić dość... ekhm... sporo ^^).

A co do ogólnego sensu postu, czyli "czytania od lewej": Fakt. Teraz przedstawiłeś to logicznie. ^^ Ale jeśli o mnie chodzi to i tak niespecjalnie zwracam uwagę na to, po której stronie są awatary na forum, z którego korzystam. Automatycznie kiedy otwieram forum najpierw patrzę kto napisał posty (czyli na awatary/nicki). Nieważne czy są po prawej, czy po lewej.
0skit0

Postprzez Lsk 6 kwi 2008, o 23:25

1. Dla mnie to wszystko kwestia przyzwyczajenia.

2. Logiczne nie logiczne te rozważania nie mają tu sensu.

3. Z badań wynika, że ludzie w pierwszej kolejności wchodzą na stronę www patrzą w prawy (nie lewy) górny róg (choć zawsze się dziwie jak im to wyszło ;p ).

4. Mogę to zmienić jak tak bardzo chcecie. Tylko znajdę czas na to aby poszperać w internecie (lub sam przeanalizuje kod), albo szybsza wersja ktoś znajdzie w necie rozwiązanie i mi podeśle.
Lsk

Imię N: Leszek G
Stopień: 1 Dan
Dojo: Wszystkie

Postprzez MaX 7 kwi 2008, o 11:41

Phpbb3.pl to oficjalne forum tego skryptu.

Nie rozśmieszaj mnie. To jest zwykłe forum pewnego pietnastolatka o imieniu Janusz i nicku Lew21...
Oficjalnym forum skryptu jest http://www.phpbb.com/community/
MaX
Ryu-Te'ka, Obozowicz

Stopień: 5 kyu

Postprzez 0skit0 7 kwi 2008, o 20:03

MaX napisał(a):Nie rozśmieszaj mnie. To jest zwykłe forum pewnego pietnastolatka o imieniu Janusz i nicku Lew21...

Czyli, że jeśli jest prowadzone przez kogoś młodego (swoją drogą - skąd wiesz ile ten gość ma lat?), nawet jeśli pomaga mu x ludzi, to jest kijowe?
Przestaaaań. ;) Używając tego argumentu obrażasz sam siebie, bo idąc tym tokiem myślenia Twoja była strona (bo teraz nie ma żadnej) to "forum pewnego czternastolatka o imieniu Sebastian i nicku MaX17pl"... czyli jeszcze lepiej. ^^

Dobra... kończymy dyskusję o innych forach, Lwach i czternastolatkach, bo to nie ma sensu. Od teraz każdy post nie na temat będzie kasowany.
Obrazek
0skit0

Postprzez MaX 27 maja 2008, o 15:45

Ehhh, wychodzi na to, że muszę sam podać jak na tacy zmiany:
ACP > Style > tematy > prosilver > edycja

Znajdź:
Kod: Zaznacz cały